Media vill att du ska minnas stormningen av Kapitolium, men glömma ockupationen i Seattle

Av | januari 5, 2022

Imorgon är det ett år sedan stormningen av Kapitolium, då en stor grupp Trump-anhängare tog sig in i byggnaden, vilket ledde till att flera dog och hundratals skadades. Sveriges Radio rapporterar redan idag om ettårshändelsen.

Vad är problemet?

Ett halvår innan stormningen av Kapitolium hade vänstermänniskor ockuperat en stadsdel i Seattle i tre veckor (större delen av juni 2020). Under den tiden skedde fem skjutningar och en person dog. Media rapporterade om händelsen då den begav sig, men det är inga som har skrivit något mer om den sedan dess.

När det gäller stormningen av Kapitolium är man däremot betydligt piggare på att påminna oss läsare vad som hände. Och det kommer förmodligen komma mycket mer imorgon.

Problemet är alltså att media, kollektivt dessutom, väljer vad de vill att folket ska komma ihåg. I det här fallet är det dock inte särskilt överraskande med tanke på att så gott som all traditionell media avskyr Donald Trump.

Vad skulle gjorts bättre?

Uppmärksamma och påminn om alla stora händelser. Sluta använd selektivt urval för att försöka styra vad människor ska minnas.

Fundera på följande

Dra paralleller till historiebeskrivningen. Hur ofta hör du om att Hitler dödade judar, kontra hur ofta hör du att han dödade zigenare, HBTQ-personer och handikappade? Hur ofta hör du om folkmordet som kallas förintelsen, kontra exempelvis japanernas behandling av kineser och koreaner under andra världskriget? Poängen är alltså att vissa händelser väljs ut av folk med makt (i dagens fall journalister) för att upprepas för all framtid så att ingen ska glömma. Andra, minst lika allvarliga händelser, glöms bort väldigt fort …

Källa: https://sverigesradio.se/avsnitt/stormningen-av-kapitolium-varsta-attacken-pa-200-ar

Kategori: SR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.