Det feministiska narrativet fortsätter att göra sig påmint hos SVT

Av | januari 6, 2022

Från och med nu får alla tjejer under 25 år i Frankrike gratis p-piller.

Vad är problemet

För det första är det inte förvånande att SVT väljer ut detta att skriva om. Oavsett var i världen det händer feministiska saker brukar man ta reda på dem. Ett selektivt urval alltså där man aktivt letar efter vissa typer av nyheter.

Sedan kallar man i vanlig ordning skattefinansiering för ”gratis”. Gratis är det när arbetet eller tjänsten utförs utan betalning. Så är det inte i detta fall, men SVT skriver i alla fall hur mycket satsningen kostar, så det är bra.

Ett annat problem är att man i videon endast intervjuar personer som tycker att satsningen är bra. Det framstår därmed som att det inte finns någon kritik mot den, vilket naturligtvis inte är sant.

Och sist men inte minst lyfter man fram det feministiska budskapet att det borde satsas mer på p-medel för män. Isolerat är det naturligtvis bara bra att lyfta fram fler perspektiv, men i det här sammanhanget är detta en tydlig del av det feministiska narrativ som SVT gärna driver så fort de kan.

Vad skulle gjorts bättre?

Lyft fram fler åsikter och sluta presentera skattefinansierade produkter som ”gratis”.

Fundera på följande

Hur ofta ser du SVT ifrågasätta eller kritisera feministiska idéer? Vilka tror du betalar mest skatt och därmed står för den största delen av finansieringen? Unga kvinnor som studerar eller äldre män som jobbar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-far-unga-kvinnor-i-frankrike-gratis-p-piller

Kategori: SVT

2 reaktion på “Det feministiska narrativet fortsätter att göra sig påmint hos SVT

 1. Kingen

  Uttrycket gratis känns rätt vedertaget i Sverige. Vi säger ju tex att vi har fri sjukvård. Men det är ju inte alls sant då det betalas via skatten.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Till att börja med: tack för att du ifrågasätter och skapar diskussion! Det är precis det som sajten är till för (istället för att bara skriva ”bra skrivet”).

   Ja, så är det ju. Men jag menar att vedertagna faktum också ska ifrågasättas, och att man ska titta på vad orden faktiskt betyder. Ett annat exempel på detta är odet ”homofob”, som idag vedertaget betyder ”minsta kritik mot HBTQ-rörelsen”, men egentligen betyder ordet att man är rädd för homosexuella.

   Problemet, som jag ser det, med vedertagna ord är att de lätt kan påverkas av aktivister inom media och utbildningsväsendet, plus människor som inte tänker självständigt. Därför ska man alltid tänka till och ifrågasätta.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.