Media styr folks intresse och uppmärksamhet med selektivt urval

Av | juli 7, 2020

En katt satt i karantän på Arlanda och riskerade att avlivas på grund av ett utgånget veterinärintyg. Efter att Aftonbladet skrivit en artikel om detta skrev fler än 11 000 personer på en namninsamling för att rädda katten.

Vad är problemet?

Det är i det här fallet Aftonbladet som bestämmer vilken katt som folk ska hjälpa. Det är naturligtvis bara bra att katten och ägaren fick hjälp, men min poäng är att det är media som selektivt bestämmer vem eller vilka som får uppmärksamhet, och därmed även hjälp. Alla katter, hundar och människor som inte syns i media är det få som bryr sig om.

I just det här fallet var det ganska oskyldigt, men det finns många andra fall där det selektiva urvalet leder till hyckleri, till exempel när media propagerar för svartas villkor, samtidigt som de totalt ignorerar vilka människor som för slavlöner tillverkar smarta telefoner i fjärran östern, eller bryter kobolt till elbilarnas batterier i afrikanska gruvor.

Vad kan du som medborgare göra?

Två djur eller människor som lider lika mycket får helt olika hjälp beroende vem eller vilka som syns i media. Det är alltså media som bestämmer vart din uppmärksamhet ska riktas, kanske utan att du tänker på det. Därmed får de stor makt som du bör ha i åtanke och vara medveten om.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OpwAEE/efter-avlivningshotet–nu-ar-katten-felix-hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.