Media gör en höna av en fjäder (Ida Karkiainen)

Av | december 7, 2021

Socialdemokraternas nya civilminister Ida Karkiainen är mitt uppe i ett mediedrev. Anledningen är den bild som någon skickat in till Nyheter Idag, där Karkiainen syns göra något som kan tolkas som en Hitler-hälsning.

Vad är problemet?

Tänk på följande:

  • Karkiainen var en tonåring (ej vuxen) när bilden togs.
  • Hon var full på en fest.

Vi vet inte säkert om det var en Hitler-hälsning eller inte, även om det ser ut som det. Och hur många människor har inte gjort tveksamma uttalanden eller handlingar när de varit fulla på fester? Att blåsa upp detta till att Karkiainen skulle ha nazistsympatier är otroligt överdrivet, men media älskar sådant här eftersom det genererar uppmärksamhet och klick.

Jag har själv gjort Hitler-hälsningar på skoj, och jag kan garantera att det inte finns något allvar i dessa. Kan man inte se att det kan finnas olika sammanhang kring handlingar generellt vill jag påstå att man är fanatisk. Detsamma gäller för övrigt även neger- och judeskämt, vilket är två andra ämnen med extremt hög beröringsskräck. Allting beror på hur och var det utförs, och vad syftet är.

Problemet är alltså att media VILL skapa drev för att de tjänar pengar på det, plus att det finns en överdriven beröringsskräck där man måste ta avstånd i oändlighet till vissa saker. Hade bilden föreställt en kommunistisk hälsning, och hade hennes sambo haft en tröja med hammaren och skäran hade knappast media reagerat lika starkt.

Vad skulle gjorts bättre?

En handling som utförts av en full tonåring på en fest för cirka 15 år sedan är inte relevant för en vuxen minister. De flesta av oss har gjort stenkorkade (eller bara lite tveksamma) saker när vi var tonåringar, men de har väldigt lite att göra med våra vuxna liv. Jag tror media vet detta, men istället för att dreva och skapa uppmärksamhet borde de ha agerat seriöst och inte gjort någon stor affär av detta. Det är dessutom ganska uppenbart att den person som skickat bilden till Nyheter Idag bara velat förstöra för Karkiainen.

Det här påminner mig lite om fallet med Ebba Busch husaffär. Där är också syftet bara att förstöra, och media rapporterar flitigt för att det ger uppmärksamhet och pengar.

Fundera på följande

Ska en minister vara ansvarig för det hon gjorde som tonåring? Hur lång tid tillbaka i tiden är det OK att gå för att hitta skit om en person?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OrmaR3/efter-kritik-tar-avstand-fran-sambons-sydstatsflaggor
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/karkiainen-ord-efter-kritiken/?referrer=pos-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.