Media bryr sig mer när kritiken kommer från den egna branschen

Av | mars 17, 2019

Dagens artikel handlar om hur SVT kritiserar Aftonbladet och dess kulturchef Åsa Linderborg. Det rör Åsas anklagelser gentemot Rysslandsforskaren Martin Kragh som hon menar är en spion som jobbar åt den brittiska underrättelsetjänsten. Men det är inte själva anklagelsen i sig som är intressant här, utan hur media bara verkar bry sig om kritik när den kommer från annan media. När vanligt folk kritiserar de kommersiella tidningarna eller SVT är det ingen som bryr sig, om det inte handlar om grupper med väldigt många människor.

Men när SVT kritiserar Aftonbladet, då behövs det inte många personer bakom kritiken. Aftonbladet bemöter direkt. Vad beror det här på? Sannolikt på att SVTs webbsajt läses av så många, så Aftonbladet vet att oavsett vad själva sakfrågan handlar om kommer deras förtroende att sättas på spel (inte för att det är särskilt högt då).

Media tar alltså inte alls lika mycket hänsyn till kritik när den kommer från en enskild medborgare. Då struntar man i vad som sägs, oavsett vilka sakliga argument den innehåller. Det som snarare är viktigt är alltså hur många som stämmer in i kritiken, eller som i medias fall, hur många läsare som kan ta del av den.

Borde inte själva argumentet ha större betydelse?

Källa: https://www.svt.se/kultur/aftonbladets-publisher-laste-inte-asa-linderborgs-text-om-martin-kragh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.