Agenda ställer ledande fråga till Säpo-chefen

Av | mars 18, 2019

Med ledande frågor menas att journalisten ställer frågor med syfte att han som svarar ska säga något som journalisten vill höra. I det här fallet är det SVTs Camilla Kvartoft som leder Säpo-chefen Klas Friberg i precis den riktning hon vill.

Intervjun börjar bra, Friberg får frågor om det finns risk att högerextrema i Sverige kan begå samma brott som på terroristen på Nya Zeeland gjorde. Friberg svarar att det finns sådana individer även i Sverige.

Men sedan börjar Kvartoft glida in på tonläget. Det bottnar i och för sig i Säpos egna uttalanden, men lyfts fram av SVT (om inte de väljer att fokusera på det hade färre människor hört talas om det).

Man kopplar genast ett högt tonläge hos offentliga personer (politiker till exempel) med en risk att det högerextrema språkbruket normaliseras. Med andra ord är intervjun ett mycket bra och lömskt sätt att attackera Hanif Bali, utan att vare sig nämna hans namn eller någon konkret han sagt.

Det handlar om att få människor att självcensurera och inte våga säga vad de tycker, för det kanske stämplas som högerextremt. Det här är ett bra exempel på ett smygande knep SVT använder för att tysta folk som inte har rätt åsikter. Analyserar man inte det SVT gör här är det väldigt lätt att inte se något problem med deras ledande fråga, och det är helt omöjligt att bevisa med en studie eller siffror.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-chefen-om-hogerextremismen-i-sverige-finns-en-valdspotential

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.