Lita inte på någon när det gäller krigsrapporteringen

Av | februari 26, 2022

Den här artikeln blir lite speciell då den inte baseras på en särskild nyhetsartikel, utan på mitt samlade intryck av krigsrapporteringen i svenska medier.

Det är nämligen lätt att tro att allt Ryssland säger är lögner, och allt Ukraina säger är sant. Jag har sett den inställningen bland SVTs journalister. Men faktum är att alla ljuger i krig, och så har det alltid varit. Bara för att en sida porträtteras som ”god”, och en annan som ”ond”, så betyder inte det att den ”goda” sidan alltid kommer med korrekt information. Som exempel finns det dissidenter från Nordkorea som visat sig fara med osanning och överdrifter när de ska förklara för väst vad som händer i hemlandet.

Det gäller alltså som läsare att vara mycket kritisk och misstänksam när man tar del av krigsrapportering. Ett tips kan vara att alltid läsa hos en mängd olika nyhetskällor, både traditionella och ”alternativa”.

Till exempel skriver Samnytt att Ryssland anklagar Ukraina för att placera ut militära mål bland vanliga bostäder och använda befolkningen som sköldar. Denna information kunde jag inte hitta på svt.se alls.

Ett annat tips är att aldrig lita på ”uppgifter”, utan bara se till saker som faktiskt bevisats vara sanna. Ovanstående är bara vad ryssarna säger, och det finns ingen bekräftelse på att det verkligen är så.

Information är ett vapen, och det används för att påverka befolkningar till att tycka vissa saker, och få vissa sympatier. Har man sedan folket i ryggen kan man driva igenom förändringar. Till exempel finns det idag svenska politiker som propagerar för NATO-medlemskap, vilket man givetvis gör för att dra nytta av den rädsla som en del svenskar fått i dagarna. Jag tar inte ställning vare sig för eller emot NATO (jag vill inte påverka dig som läser), men jag vill att du ska förstå hur information används för att påverka folk och i slutändan leda fram till politiska beslut och maktutövande.

Kom alltså ihåg att bara lita på det som kan verkligen bekräftats (inte uppgifter, antaganden eller uppskattningar). Ryssland och Ukraina har båda intressen av att överdriva och ljuga för att få sympatier till den egna sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.