Häxjakten på folk som inte fördömer Putin har börjat

Av | februari 25, 2022

Just nu har en samlad västvärld fördömt det Putin gjort i Ukraina. SVT riktar blicken mot Alexander Ovetjkin som är en rysk NHL-stjärna, och som vägrat kommentera händelserna i Ukraina.

Vad är problemet?

Nu börjar media leta efter kändisar som inte fördömt Putin än. Alla förväntas nämligen ha exakt samma åsikt och uteslutande fördöma allting som Putin gör. Men naturligtvis finns det ryssar som tycker det han gör är bra, precis som det finns dem som inte tycker hans handlingar är bra. Ovetjkin är känd för att vara Putin-vänlig, och det ska han nu få stå till svars för, verkar SVT tycka.

Problemet är att SVT här åtminstone ger sken av att antingen försöka pressa Ovetjkin till ett fördömande, eller utmåla honom som en dålig människa. Även om man kan tycka att det är legitimt att kritisera Ryssland för diktaturfasoner så måste man förstå att alla inte ser världen ur samma perspektiv som de flesta i väst gör. Och bara för att man har olika uppfattningar i den här frågan betyder inte det att man är en dålig eller ”ond” människa. Det handlar om olika perspektiv, inte ”godhet” eller ”ondska”.

Vad skulle gjorts bättre?

Håll inte på att jaga kändisar för att de ska göra ”rätt” uttalanden om Putin. Alla har inte samma åsikter och världsbild som många av oss i väst har.

Fundera på följande

Tror du dagens artikel bara är en tillfällighet, eller kommer media fortsätta leta efter kändisar som ännu inte fördömt Putin för att pressa dem att göra det?

Källa: https://www.svt.se/sport/ishockey/ove

Kategori: SVT

En reaktion på “Häxjakten på folk som inte fördömer Putin har börjat

 1. NN

  Det här är tyvärr lika återkommande som det är förkastligt. Det är ytterligare ett exempel på när åsiktskorridoren snävar av och hur människor ska tvingas till att yttra sig mot sin övertygelse eller riskera utfrysning. Det är ett återkommande problem som vi har sett tidigare. Under flyktingströmmarna som kulminerade 2015. Under Metoo. Under Coronavaccinationerna.

  Oavsett SVTs syfte så undrar jag vem i publiken som på allvar är intresserad av vad någon hockeyspelare har att säga om världspolitik? Och hur är det en nyhet att han inte uttala sig? Arikeln saknar både relevans och nyhetsvärde. Det handlar bara om att journalisten använder SVTs hemsida som plattform för aktivism. Det är riktigt usel journalistik, och som har en dyr prislapp som vi alla tvingas betala!

  Det är riktigt pinsamt att se hur vissa personer ska ”röka ut” sina meningsmotståndare på det här sättet. Hur de inte klarar av att andra människor har andra perspektiv och åsikter.

  Jag tror att du har helt rätt när du beskriver skillnaden mellan att någon har rätt eller fel i en sakfråga och huruvida de är ”goda” eller ”onda” människor.

  Vad Ryssland behöver är rättvisa val, där alla partier ställer upp på en jämn spelplan utan stöd från staten. Ryssland behöver också fria medier, som konkurrerar på en fri marknad utan stöd från staten. Även Sverige behöver mer rättvisa val och mer fria medier.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.