Liberalerna underkastar sig SVTs makt

Av | mars 10, 2019

Idag har vi ett klockrent exempel på hur mycket makt media – inklusive SVT – har. Cecilia Wikström har petats från Liberalernas lista inför EU-valet, och det beror med stor sannolikhet på att media började skriva om att Wikström tjänar 70 000 kronor i månaden på extraknäck, utöver hennes politiska uppdrag.

Det är ju inte så att Liberalerna inte visste om det. Men så fort media började skriva om det, då blev man oroliga att det skulle få en negativ effekt på partiets framgångar i EU-valet. På så sätt kan media styra partiers agerande, det finns inte många som vågar stå emot det journalisterna skriver.

Innebär det här att media ljuger? Nej, men beroende på hur de vinklar en händelse så kommer läsaren att uppfatta det inträffade på olika sätt. SVT attackerade Wikström på så sätt att de fick det att framstå som att det inte var normalt att tjäna så mycket pengar vid sidan om sitt uppdrag som politiker. Hade de istället framställt det som att det inte var något märkvärdigt är det inte säkert att Liberalerna hade agerat som de gjort nu.

Som läsare måste man alltid ha i åtanke att SVT skriver för att påverka och opinionsbilda. De uttrycker sig sällan neutralt om den här typen av händelser, och eftersom de kan påverka folk så lätt måste politikerna ta stor hänsyn till vad de skriver. Hade folk varit mer självtänkande hade medias makt minskat avsevärt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/wikstrom-petas-fran-liberalernas-lista

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.