Låt inte Nyheter Idag eller annan media plantera åsikter i hjärnan på dig

Av | februari 13, 2022

Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter har gjort en intervju med Svenska Dagbladet som kritiseras av folk på Twitter. Nyheter Idag skriver om detta.

Vad är problemet?

Först och främst ska inte media tala om för dig huruvida en intervju är bra eller dålig, det är du själv som ska avgöra. Sedan plockar man i vanlig ordning endast tweets från kritiker, så att läsaren ska få uppfattningen att en majoritet människor tyckte intervjun var dålig. Men fem personer är ingen majoritet, utan körsbärsplockade exempel av Nyheter Idag som vill forma ett budskap de vill att du ska påverkas av. Helst av allt vill de såklart att du inte ens ska läsa intervjun, utan bara ta Nyheter Idag på deras ord. Gör inte det.

Vad skulle gjorts bättre?

Nyheter Idag borde egentligen inte ha skrivit artikeln alls, men om den tvunget skulle skrivas borde de åtminstone ha lyft fram några positiva tweets också. Får man som läsare ta del av både positiva och negativa synpunkter och argument är det betydligt lättare att få en rättvis helhetsbild av händelsen.

Fundera på följande

Vad tycker du om kulturministerns intervju? Jag tycker du ska lyssna på/läsa intervjun själv, och sedan bilda dig en uppfattning som baseras på källmaterialet, snarare än på opinionsjournalistik. Samtidigt ligger intervjun bakom betalvägg, och privat kommer jag aldrig betala en krona frivilligt till journalister så länge de beter sig som aktivister och missköter sina jobb.

Källa: https://nyheteridag.se/kulturministern-sagas-samsta-intervju-en-svensk-minister-har-gjort/
Källa: https://www.svd.se/oscarson-till-ministern-varfor-duckar-du (OBS! Betalvägg.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.