Kom ihåg att SVT använder skattemedel för att påverka dina åsikter

Av | maj 19, 2020

USAs president Donald Trump har hotat WHO (Världshälsoorganisationen) med att helt stoppa landets utbetalningar till organisationen om de inte visar prov på bättring inom 30 dagar. SVTs Fouad Youcefi analyserar.

Vad är problemet?

SVTs analyser är i praktiken skattefinansierad opinionsbildning, något jag skrivit om här många gånger tidigare. Så här skriver Youcefi:

Donald Trump befinner sig i ett krig. Snart har 100 000 amerikaner dött i det som presidenten själv kallat för ett krig mot en osynlig fiende. Dessutom slåss Trump för sina siffror i väljaropinionen som har gått både upp och ned under coronapandemin. En helt avgörande fråga i valet i november kommer att vara hur det amerikanska folket upplever att presidenten klarat krisen. Då hjälper det om man inte behöver bära hela ansvaret själv. Det är mot den bakgrunden man ska se nattens attack mot WHO.

Här berättar SVTs medarbetare för dig hur du ska tolka Trumps utspel. Men naturligtvis behöver inte du någon som tolkar åt dig, för det kan du göra själv. Och du behöver definitivt inte någon som tar betalt för att göra det.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta med skattefinansierad opinionsbildning (”analys”). Hur svårt ska det vara att rapportera om en händelse och sedan lämna tolkningen och tyckandet till läsaren?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ett-who-utan-usa-kan-fa-farliga-foljder-men-inte-for-usa

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.