Klassisk snyftartikel av SVT om migranter i Italien

Av | september 25, 2022

Så var det dags igen. SVT intervjuar en migrant som befinner sig i Italien olagligt. Man ska också komma ihåg att sammanhanget för artikeln är det italienska valet idag där högern väntas vinna och strama till politiken för migranter som kommer över Medelhavet.

Vad är problemet

Det största problemet är att SVT, som så många gånger förr, behandlar migranter som offer. Migranten i artikeln befinner sig i Italien olagligt, men naturligtvis ställer SVT inga kritiska frågor till honom. Istället vinklas hela artikeln till budskapet att de olagliga migranterna är nödvändiga för det italienska jordbruket och att det egentligen bara är synd om dem. Migranten sitter helt ogenerat och berättar att han inte ens sökte asyl, för att han då skulle blivit avvisad om han fått avslag och sedan sökt en gång till. Ingen kritisk fråga på detta från SVT.

SVT börjar även prata om hur dåliga villkor de olagliga migranterna har (kanske inte så konstigt med tanke på att de finner sig i landet olagligt?). De ställer även frågor till migranten:

Så varför riskera livet på Medelhavet om det är bättre i Gambia?
Är du oroad att det kan bli en striktare politik efter valet?

Lägg återigen märke till vinklingen i frågorna. Man fokuserar på att tycka synd om migranten, istället för att fråga honom varför han beslöt sig för att ta sig in i Italien på olaglig väg.

En komisk detalj i videon är för övrigt då en representant från ett italienskt fackförbund, som kämpar för migranternas rättigheter, avslutar en argumentation med en upprörd italienare med orden ”lagen är tydlig”. Ja, det är den. Men det verkar bara vara vissa lagar som gäller i SVTs ögon.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT verkar använda sin egen moral för att avgöra vilka människor som bryter mot lagen som är OK att kritisera och ställa mot väggen, och vilka som inte är det. Naturligtvis ska alla lagbrytare ställas mot väggen om de intervjuas av journalister.

Fundera på följande

Generellt sett är det så att vänstern och liberaler gärna vill ha öppna gränser, medan högern och konservativa hellre ser mindre invandring. SVT utgår ofta från liberala värderingar eller vänstervärderingar då de rapporterar om migration och invandring. I dagens artikel utgår man till exempel ifrån att det är synd om migranten, trots att han bryter mot lagen.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/om-afrikanerna-aker-hem-har-italienarna-inget-att-ata

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.