Kanske dags för Expressen att börja granska oseriösa klimatrapporter kritiskt?

Av | december 11, 2019

Germanwatch, Newclimate Institute och Climate Action Network har släppt en rapport som rankar ländernas klimatarbete. Expressen rapporterar om rapporten.

Vad är problemet?

Det finns idag mängder med mer eller mindre tveksamma organisationer som på ett eller annat sätt försöker påverka olika länders politik. Den här rapporten är fullständigt oseriös, och det säger jag framför allt av tre anledningar:

  • Indien, en världens största utsläppare, hamnar framför Finland
  • USA hamnar sist av alla, bakom både Kina och Saudiarabien
  • Kina rankas högre än länder som Nya Zeeland, Japan och Österrike, trots att Kina är världens överlägset största utsläppare av koldioxid

Skaparna av listan motiverar Kinas höga placering med att landet investerar stort i förnyelsebar energi, men vad spelar det för roll när deras utsläpp de facto ökar, och de själva säger att de kommer öka de närmaste tio åren? Så länge har vi ju inte ens på oss enligt alarmisterna.

Det finns alltså goda anledningar att tro att listan är väldigt politisk. Expressen gör inga ansträngningar överhuvudtaget för att granska de organisationer som ligger bakom, utan för fram deras budskap helt okritiskt.

Vad skulle gjorts bättre?

När en lista med så här pass löjliga resultat kommer borde varje journalist med självaktning granska organisationerna bakom. Vilka personer är det som ligger bakom och vilka politiska intressen har de? Det får vi läsare inte veta eftersom Expressen (och annan media) inte gör sitt jobb.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/hela-listan-landerna-med-samst-klimatarbete/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.