Kan Bulletin få bort beröringsskräcken med ”alternativ” media?

Av | december 30, 2020

Bulletin, den nya digitala dagstidningen, är fortfarande väldigt ny och jag vill ge dem mer tid. Det krävs kanske månader innan man ser röda trådar, ämnen som återkommer oftare än andra och vinklingar som upprepas. Men redan idag såg jag en intressant artikel om nedstängningen av Swebbtv.

Vad är intressant?

Till att börja med ses Bulletin av medieetablissemanget som en del av traditionell media. Bulletin är alltså ingen ny ”alternativ” media. Men läser man artikeln om Swebbtv märks det direkt att någonting är annorlunda jämfört med exempelvis SVT.

Bulletin betecknar inte Swebbtv som högerextrem, eller att deras gäster varit det. SVT har alltid varit väldigt snabba med epitetsstämpeln. Sedan låter Bulletin både Swebbtvs grundare Mikael Willgert och Nyheter Idags grundare Chang Frick komma till tals ordentligt och ge sina syner på saken. Och inte bara med en mening, utan flera stycken. Det hade aldrig SVT gjort.

Jag tänker att kanske kan Bulletin visa vägen upp ur sandlådan för traditionella medier. Just nu behandlar de ”alternativa” medier på samma sätt som de andra riksdagspartierna behandlade Sverigedemokraterna mellan 2010 och 2015. Traditionell media verkar helst låtsas om som att ”alternativ” media inte existerar, och det är väldigt sällan man nämner dem överhuvudtaget. ”Alternativ” media å sin sida har inga problem med att både nämna och länka till traditionella medier.

Efter flyktingkrisen 2015 ändrade Socialdemokraterna och Moderaterna helt sin retorik kring invandring, och delvis även kring SD. Det fick de traditionella medierna att följa efter. Kanske kan Bulletin axla den rollen nu och bidra till ett medielandskap där traditionell media kan tänka sig att sitta i samma sminkrum som ”alternativ” media …

Källa: https://bulletin.nu/nyheter/all/jimmie-akesson-kritiserar-regeringen-efter-youtubes-nedstangning-av-swebbtv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.