Ironin är total när Michael Lindgren beskriver svensk satir

Av | april 1, 2019

Michael Lindgren är mannen som ligger bakom SVTs politiska satirprogram ”svenska nyheter”, men både han och programledaren Jesper Rönndahl ska nu sluta. SVT har publicerat en artikeln där Lindgren får uttala sig angående kontroverser och hur han ser på programmets natur. Han skriver bland annat att målet har varit att få både sverigedemokrater och vänsterpartister att skratta. Det vill säga att man måste kunna skämta om både nationalism och globalism, om konservatism och liberalism.

Sedan säger han följande:

Jag tror det handlar om ett genuint samhällsintresse. Sverige har varit så jävla antiintellektuellt på det sättet. Vi har haft en väldigt svag tradition av politiskt engagerad humor. Och den som funnits har haft slagsida åt vänster, vilket blir lite äckligt i public service, i ett land som dominerats av socialdemokratiska regeringar i 100 år. Där skaver det, tycker jag.

Blir det lite äckligt i public service? Det är ju inte så att SVT och de andra (SR och UR) inte är kända för att ständigt ha en slagsida åt vänster och ta ställning för liberalismen. Satirprogrammet svenska nyheter har gjort sig känt för att skämta lika mycket om alla, men kommentaren om att slagsida till vänster skulle bli lite äckligt i public service är minst sagt ironisk. Tyvärr står det inte i artikeln varför Michael Lindgren väljer att sluta.

Källa: https://www.svt.se/kultur/hjarnan-bakom-svenska-nyheter-lamnar-sverige-har-varit-sa-javla-antiintellektuellt-bonnigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.