Intressant artikel om medias roll i terrordåd

Av | mars 19, 2019

När det händer något så fruktansvärt som terrordåd kan man ifrågasätta medias roll i det hela. Precis det har frilansjournalisten Jack Werner pratat om i Kulturnyheterna på SVT. Jag tycker sådana här diskussioner är väldigt intressanta, framför allt för att de får läsaren att tänka. Detta eftersom det inte finns ett givet svar på frågan, det finns inget uppenbart rätt eller fel.

Ska media skriva om terrordåd i detalj, till exempel genom att publicera manifest från extremister? Det kan ju innebära att andra potentiella terrorister får motivation att smida liknande planer. Det kan också innebära att fler terrorister känner samhörighet när de märker att det finns fler än dem som bär på samma idéer.

Samtidigt är det bra att allmänheten får reda på så mycket information som möjligt, och att media inte döljer eller mörkar något. Så var drar man gränsen? Hur ska balansen upprätthållas? Vad tycker du?

Dagens artikel är alltså ett bra exempel på när SVT faktiskt skapar en intressant debatt istället för att indirekt skriva ”det här är rätt” och ”det här är fel”.

Källa: https://www.svt.se/kultur/jack-werner-medier-bidrar-till-att-sprida-terroristers-budskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.