Inte ett ord om kvinnomördarnas ursprung hos SVT

Av | april 21, 2021

Det har pratats en hel del om de fem kvinnomorden som ägt rum under senare tid. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi intervjuades om detta i SVTs program 30 minuter.

Vad är problemet?

Som så många gånger tidigare är inte SVT konsekventa när det gäller att beskriva brottslingarna. Kön och ålder skrivs ut, men inte ursprung. Varför utelämnas ursprunget? Fyra av de fem misstänkta mördarna har nämligen utländsk bakgrund, och hade SVT (och annan media) nämnt detta hade diskussionen kanske handlat lika mycket om invandringspolitiken som om män.

För det narrativ som drivs nu handlar om mäns våld mot kvinnor. Men om merparten eller en oproportionerligt stor del av mördarna är invandrare, är det då fortfarande gruppen män som är den gemensamma faktorn? Min poäng är att om man presenterar mer av verkligheten och visar alla pusselbitar, så påverkar det debatten.

Vad skulle gjorts bättre?

Antingen nämner man ingenting alls (en person har mördat en kvinna), eller så nämner man allting (en 37-årig romsk man har mördat en kvinna). Man gör inte som SVT och sitter och plockar ut kön och ålder, men undviker ursprung. Det är helt enkelt ohederligt och påverkar debatten (och i längden de politiska besluten) jättemycket.

Fundera på följande

Varför undviker SVT att nämna mördarnas ursprung? Är kön, ålder och ursprung relevanta faktorer att avslöja för allmänheten? Hur skulle debatten om kvinnovåld utvecklats om alla visste att fyra av fem mördare i det här fallet hade utländsk bakgrund?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/marta-stenevi-i-30-minuter
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-de-uppmarksammade-fallen-fem-kvinnor-har-dodats-senaste-veckorna
Källa: https://www.friatider.se/har-ar-de-misstankta-efter-kvinnomorden

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.