Inte ett ord om de nedstängda kärnkraftsreaktorerna när SVT skriver om elbrist

Av | februari 6, 2021

Delar av Sverige upplever just nu elbrist, vilket kan vara en konsekvens av att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 har stängts. Men det undviker SVT att nämna något om.

Vad är problemet?

El är en färskvara. Det spelar ingen roll hur enorma överskott vi har under vissa delar av året, för den elen går inte att lagra tills vintern. Det är därför det i videon i en av SVTs artiklar talas om att Sverige mestadels har överskott som exporteras. Men till skillnad från kärnkraften kan inte vindkraften leverera samma mängd el året om – den är beroende av att det blåser.

Det finns också ett problem med kraftnäten, där överskott från Norrland inte kan transporteras fullt ut till södra Sverige. Det innebär att vi kan ha en situation där Norrland exporterar el till andra länder, samtidigt som södra Sverige behöver importera el.

Problemet med SVTs artikelserie är att inte en enda av dem nämner ett ord om att elbristen kan bero på nedstängningen av Ringhals 1 och 2. Istället får vi höra att vi inte ska dammsuga för tillfället! Den tillfälliga elbristen gör nämligen att priserna skjuter i höjden. Ja, och vad beror den tillfälliga bristen på? Ett kraftnät vars begränsningar alla känner till sedan länge. Och? Ingenting mer, om man får tro SVT.

Jag såg också en artikel från slutet av 2019, där Filip Johnson, professor på Chalmers, säger att han inte ser någon risk att det blir elbrist efter nedstängningen av Ringhals 2. Ytterligare ett exempel på att man inte blint ska lita på det folk med fina titlar säger. Deras kunskap kan varvas med tolkningar som bygger mer på deras personliga värderingar än på just kunskapen.

Vad skulle gjorts bättre?

Ta åtminstone upp diskussionen om anledningarna till elbristen. Att dra ned lite på klimathysterin skulle inte heller skada, då det i praktiken inte spelar någon roll vad Sverige gör – klimatet är en global fråga och inte en hinna som ligger ovanför vårt land. I artiklarna nämns det nämligen att vi ska dra ned på elförbrukningen för klimatets skull. Hade Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i drift, hade vi kanske inte behövt importera kolkraftsel eller drabbats av höga elpriser när vindkraften inte levererar?

Fundera på följande

Varför tar inte SVT upp kärnkraftens roll i frågan? Hur vet man när man ska lita på forskare och professorer? Påverkar elbristen oss så få dagar varje år att det i princip inte spelar någon roll?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekorddyr-el-far-fabriker-att-stanga-ner
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-kraftnat-bra-for-miljon-att-industrin-drar-ner-nar-elen-ar-som-dyrast
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/ingen-risk-for-elbrist-nar-reaktor-tva-stangs

Kategori: SVT

En reaktion på “Inte ett ord om de nedstängda kärnkraftsreaktorerna när SVT skriver om elbrist

  1. NN

    Det är talande att reporten själv i inslaget slår på dammsugaren och dammsuger. Detta gör han precis efter att han har uppmanat tittarna att absolut inte göra just detta. Vad betyder det? Att uppmaningen gäller andra, inte honom?

    För han menar väl inte att han måste dammsuga för att illustrera för tittarna precis hur man inte ska göra? Annars kanske de inte förstår…

    SVT behöver upprätta en avdelning för intern kvalitetskontroll. För även inslag som inte bryter mot regler kan behöva granskas och förtjänar kritik. Detta inslag är ett sådan inslag.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.