Inga tillrättalägganden när utrikesminister Ann Linde kommenterar flockimmunitet i Expressen

Av | maj 22, 2020

CNN (som Expressen har ett nära samarbete med) intervjuar Sveriges utrikesminister Ann Linde om corona.

Vad är problemet?

Expressen skriver följande:

Ofta får Linde frågor om Sveriges höga dödstal. Men också om Sveriges strategi. Särskilt sedan USA:s president Donald Trump vid flera tillfällen påstått att Sveriges strategi handlar om att uppnå flockimmunitet.

Varpå Ann Linde svarar:

Det är direkt felaktigt, vi har ingen sådan strategi. Men när Trump säger något blir det väldigt stort runtom i medier i hela världen. Jag har ägnat väldigt mycket tid för att motbevisa den bilden.

Men även om Sverige inte konkret sagt att man använder flockimmunitet som strategi mot viruset, har uttalanden gjorts vid ett flertal tillfällen som tyder på att den strategin skulle vara intressant. Jag länkar till flera sådana artiklar här nedanför. Expressen tillrättalägger inte Lindes ord om detta, och det nämns ingenting om de uttalanden statsepidemiolog Anders Tegnell gjort tidigare.

Vad skulle gjorts bättre?

Expressen borde ha påtalat att Sverige faktiskt talat sig varmt om flockimmunitet tidigare, och att det förmodligen är anledningen till att Trump säger som han gör. Till exempel uppfattade även den tidigare statsepidemiologen Annika Linde Tegnells ord på samma sätt, vilket framgår i Svenska Dagbladets artikel:

Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ann-linde-fel-bild-av-sverige/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6j7vaO/anders-tegnell-hyllar-brittisk-tanke-kring-flockimmunitet-dit-vi-beh
Källa: https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/tegnell-sveriges-flockimmunitet-kan-bli-mer-effektivt-an-vaccin/
Källa: https://www.svd.se/tegnell-flockimmunitet-inte-huvudtaktiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.