Coronaviruset är ett bra exempel på att forskning och vetenskap inte är fakta

Av | maj 22, 2020

Nyheter Idag granskar SVTs påstående om att USA är världens värst drabbade land när det gäller coronasmittan.

Varför är forskning och vetenskap inte fakta?

För att göra det enkelt:

  1. Fakta (siffror) som kommer från en studie eller undersökning är en sak, tolkning av den faktan är något annat
  2. Professorer, forskare och experter som uttalar sig kommunicerar inte nödvändigtvis bara fakta, utan även sina personliga tolkningar
  3. Om vetenskap varit fakta hade den inte ändrats över tid
  4. Vilket det värst drabbade landet är beror helt på hur man tolkar statistiken
  5. Vetenskap handlar om sannolikhet, och bara för att något är sannolikt betyder det inte att det är sant

Om man räknar antalet döda, och utgår ifrån att diktaturer som Kina levererar trovärdig statistik, så är USA det värst drabbade landet. Om man istället utgår från andel döda så är Sverige hårdare drabbat än USA. Ibland kan man tala om alternativa fakta, och det här är ett bra exempel på det. Är USA hårdast drabbat? Ja. Är Sverige drabbat hårdare än USA? Ja. Beroende på hur man tolkar statistiken.

Säg nu att en studie gör gällande att 25 av 100 åldringar på ett äldreboende i Stockholm har dött av coronaviruset. Siffrorna, 25 av 100, är fakta. Men vad beror det på att 25 åldringar dött? Där tar spekulationerna vid. Är det för att det saknades munskydd? Är det för att arbetsgivaren tvingat personalen att gå till jobbet fast de känner sig sjuka? Det går att hänvisa till många olika faktorer som var och en kan spela in, men eftersom verkligheten är oerhört komplex är det nästan omöjligt att med säkerhet säga exakt vad det beror på, samt hur stor roll varje faktor har spelat.

Det är därför vi ser experter som säger emot varandra. Alla lyfter de fram sina egna perspektiv där de tar hänsyn till de faktorer de vill se. Om jag själv ska spekulera lite grann tror jag ”alternativmedia” gärna vill se Sverige misslyckas, på grund av att landet leds av en feministisk, vänsterliberal regering som man vill ha bort, och därför försöker dra i smutsen. SVT å sin sida tar gärna chansen att skriva negativt om USA så att president Trump framstår som en misslyckad ledare. Han är en konservativ nationalist, precis tvärtemot SVTs värderingar.

Om man utgår ifrån de ideologiska ståndpunkterna hos både media och forskare (forskare och experter drivs lika mycket av ideologi som alla andra människor), så är det inte så svårt att förstå varför de tolkar statistiken som de gör. Och kom ihåg att media gärna försöker få experters subjektiva tyckanden och tolkningar att framstå som fakta, fast det egentligen inte alls är det. Ja, så länge experterna kommer fram till en slutsats som den ideologiskt drivna median gillar då. Och det gäller både traditionell och ”alternativ” media.

Källa: https://nyheteridag.se/svts-pastaende-om-usa-och-corona-varldens-varst-drabbade/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.