De kommersiella medierna älskar krig

Av | februari 24, 2022

Ryssland har inlett anfall mot Ukraina, och medierna är inte sena med sin rapportering.

Vad är problemet?

Det är en sak att rapportera om utvecklingen och försöka ta reda på vad som faktiskt är sant och inte, och det är något annat att skapa mängder med mer eller mindre meningslösa spekulationsartiklar bakom betalväggar. Attackerna mot Ukraina genererar förstås ett enormt intresse från folket, och de kommersiella medierna är inte sena med att utnyttja det. Det handlar om att tjäna pengar på folks oro. Som vanligt.

Vad skulle gjorts bättre?

Fokusera på riktiga händelser och att särskilja fakta från lögner och överdrifter (från alla sidor), och sluta publicera artiklar bakom betalväggar som baseras på spekulation och livnär sig på folks oro.

Fundera på följande

Gå in på Aftonbladet och Expressen och kolla alla artiklar relaterade till händelserna i Ukraina. Kolla vilka som ligger bakom betalväggar och vad rubrikerna säger att de handlar om. Är det fakta eller spekulationer?

Källa: https://www.aftonbladet.se/
Källa: https://www.expressen.se/

En reaktion på “De kommersiella medierna älskar krig

  1. NN

    Medier får gärna placera sina nyheter bakom betalväggar, men inte om de samtidigt får mediestöd från staten. Nyheterna, alltså produkten, ska rimligtvis vara tillgänglig för alla som är med och finansierar.

    Att dessutom placera artiklar bakom betalvägg i händelse av krig måste vara höjden av girighet. Var är de upprörda rösterna om rovkapitalism nu?

    Gällande att ”särskilja fakta från lögner och överdrifter” så tänker jag att det just nu är särskilt synd att SVT har bränt så mycket av sitt förtroendekapital på att driva sin agenda samt på rena struntsaker. Varför ska nyhetskonsumenterna lita på SVT nu?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.