Har media startat valrörelsen på allvar nu?

Av | maj 5, 2021

Inför valet nästa år har två tydliga läger bildats. Dels Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern, och dels Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Idag har vi två artiklar från vardera läger i media som attackerar motståndarsidan.

Vad är problemet?

Det selektiva urvalet är lika tydligt som vanligt. Traditionell media, som jag skulle gissa definitivt håller på det liberala lägret, kommer att försöka hitta så mycket skit om SD de bara kan för att göra det svårare för de tre andra partierna att motivera samarbetet med SD. För utan SD kommer S nästan definitivt att vinna nästa val.

”Alternativ” media å sin sida kommer försöka få S-väljare att gå över till andra sidan, och då framför allt SD. Istället för att försöka vara objektiva kommer vi få se artiklar där respektive sida noga väljer ut vilket läger man ska dra i smutsen. Dagens två artiklar visar ganska tydliga exempel på detta.

Det handlar alltså inte om lögner, utan om selektivt urval.

Vad skulle gjorts bättre?

I den bästa av världar skulle media skriva lika positivt och negativt om alla partier. Man skulle inte leta efter fel hos ”motståndaren”.

Fundera på följande

Kommer vi någonsin (eller har vi någonsin haft) få ett medielandskap med journalister som verkligen försöker vara opartiska? Eller kommer situationen alltid vara sådan att journalisters främsta roll blir opinionsbildning och agendajournalistik?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mBkVg4/forre-sd-kommunalradet-fogelklou-erkande-allt-for-mig
Källa: https://samnytt.se/socialdemokrat-pa-droger-korde-in-i-linjebuss-misstanks-for-brott/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.