Samhällsnytt gör fultolkningar åt läsaren

Av | maj 6, 2021

Svenskar och kineser har högst tillit till att det egna landet är demokratiskt. Det framgår av en undersökning som Samhällsnytt rapporterar om.

Vad är problemet?

Samhällsnytt försöker likna Sverige vid Kina, vilket är en fultolkning av undersökningen. Kina är en diktatur och Sverige är en demokrati. Att kineserna tror att deras land är demokratiskt får man anta ha att göra med indoktrinering. Man kan visserligen konstatera att svensk, traditionell rikstäckande media är extremt åsiktshomogen (nästan alla är liberala), men inte så att det påverkar på samma sätt som en diktatur där allting styrs efter centralledningens önskemål.

Samhällsnytt lägger in ett stycke för att anknyta till budskapet att Sverige inte är så demokratiskt som dess befolkning tror. Stycket handlar om att statsminister Stefan Löfven och hans regering vill förbjuda rasistiska tidningar. Inte helt korrekt, då det handlar om rasistiska organisationer (som kan vara mer än bara tidningar).

Budskapet från Samhällsnytt är alltså att Sverige och Kina är mer lika än man tror, och att folket i respektive land är förda bakom ljuset. Men även om public service-bolagen är partiska går de inte på långa vägar att jämföra med kinesisk regimmedia. Det går på samma sätt inte heller att jämföra den svenska regeringen med den kinesiska diktaturen. Därför faller fultolkningen platt.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta fultolka och sluta puffa läsaren i ”rätt” riktning för att driva opinion och agenda. Den här undersökningen hade kunnat presenteras betydligt neutralare och opartiskare.

Fundera på följande

Vad tror du är syftet med Samhällsnytts artikel? Kan du göra någon annan tolkning än den jag gjorde?

Källa: https://samnytt.se/undersokning-svenskar-och-kineser-tror-att-deras-lander-ar-mest-demokratiska/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.