Granskningsnämnden är inte ett dugg bättre än SVT

Av | mars 13, 2023

Idag kom nyheten om att SVT fälls av Granskningsnämnden för ett vinklat reportage om golfaren Henrik Stenson.

Vad är problemet?

Dels att Granskningsnämnden inte är konsekventa, och dels att SVT aldrig är först med att publicera nämndens beslut.

I det aktuella fallet berättade inte SVT att de tre golfare som stöttade Stenson, alla spelade i LIV-touren. Man har alltså undanhållit relevant information. Problemet är bara att det är något som SVT gjort ganska mycket, inte minst i sändningar om ”mannen på gatan” som visar sig tillhöra en vänsterorganisation utan att det framgår. Jag har aldrig sett Granskningsnämnden fälla SVT för ett sådant inslag.

Sedan har vi problemet med att SVT aldrig är först ut och redovisar att man blivit fällda (i skrivande stund har flera andra medier gått ut med nyheten, men inte SVT själva). Granskningsnämnden skriver alltid så här:

SVT ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

Vad som är ”lämpligt” framgår dock inte, vilket lämnar stort tolkningsutrymme till journalisterna.

Vad skulle gjorts bättre?

Granskningsnämnden tillåts utöva alldeles för mycket subjektivt tolkande och tyckande, vilket leder till inkonsekventa beslut. Lösningen på detta är att ändra sändningstillståndet, vars regelverk Granskningsnämnden förhåller sig till. Betydligt skarpare formuleringar och definitioner av exempelvis ”opartiskhet” skulle ge både journalisterna och dess granskare mindre tolkningsutrymme.

Fundera på följande

När det kommer till kritan är det väldigt mycket subjektivt tyckande som avgör om SVT blir fällda eller inte. Olika medlemmar i Granskningsnämnden gör således olika bedömningar. Och ju luddigare formuleringar i sändningstillståndet, desto mer tolkningsutrymme får Granskningsnämnden. Jag ska också påminna om att Granskningsnämnden gör samma vänstertolkning av begreppet jämställdhet som SVT gör. Det vill säga jämställdhet baserad på lika resultat och aldrig på lika förutsättningar. Detta framgår av årsrapporter då Granskningsnämnden summerar hur väl SVT följt sändningstillståndet.

Källa: https://webbdiarium.mprt.se/ (diarienummer 22/03370)
Källa: https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttsport/sport/a/P4OeG7/svt-falls-for-liv-inslag-om-stenson
Källa: https://www.expressen.se/sport/golf/svt-falls-for-liv-inslag-om-henrik-stenson/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.