Liten men tydligt detalj om hur SVT aldrig kritiserar kvinnor som grupp

Av | mars 14, 2023

En journalist från Dagens Nyheter har recenserat en bok om metoo som en SVT-journalist skrivit. Detta har skett på svt.se, eftersom SVT inte vill framstå som partiska (hahaha).

Vad är problemet?

Det här:

Denna lista är i högsta grad närvarande i ’Revolutionens första offer’, en personlig berättelse och en skildring av hur Makboul gick tillväga för att ta reda på om medierna som namngav Fredrik Virtanen hade på fötterna.

Det hade de inte. Men boken fokuserar inte främst på mediechefer och publicister, det skarpaste ljuset riktas i stället på de kvinnor som lämnat uppgifter om övergrepp. Det är olyckligt.

Varför är det olyckligt? Jo, för att feminister och vänsterliberaler inte får kritisera kvinnor som grupp. Oavsett hur de beter sig. Män däremot går utmärkt att problematisera på gruppnivå.

Vad skulle gjorts bättre?

Problematisera typiskt kvinnligt beteende, som exempelvis att agera som fårskallar i stora grupper eller att manipulera folk med hjälp av känslor. Vad hände med SVTs jämställdhet, om endast män och manligt beteende ska problematiseras?

Fundera på följande

Det finns gott om exempel på hur SVT problematiserar eller ifrågasätter manlighet och mansnormer, men kan du hitta ett enda exempel då de problematiserar eller ifrågasätter kvinnlighet eller kvinnonormer? Det kan inte jag.

Källa: https://www.svt.se/kultur/recension-revolutionens-forsta-offer-av-lina-makboul

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.