Fria Tider visar prov på sin antiisraeliska inställning

Av | januari 3, 2020

Idag har de flesta medier skrivit om mordet på den iranske generalen Qasem Soleimani (beordrat av USAs president Donald Trump). Det brukar vanligtvis vara så att vänstermedia attackerar USA och försvarar länder i arabvärlden, medan högermedia försvarar USA och attacker den andra sidan. Till exempel är Aftonbladet väldigt kritiska mot Trumps agerande, medan Expressen är märkbart mindre kritiska. Men vad händer då i de ”alternativa” medierna? Samtliga får betecknas som högerkonservativa, så det borde ju innebära att de skriver gott om USAs handling. Nej, inte Fria Tider.

Vad är problemet?

Fria Tider försöker få mordet att bli till en fråga om Israels intressen, vilket i sin tur anspelar på en konspirationsteori om att judiska och israeliska lobbygrupper kontrollerar USAs utrikespolitik. Man använder dessutom citationstecken för att relativisera vissa begrepp (läs den andra artikeln jag länkar till här nedan). Fria Tider brukar normalt försvara Trump i allt det han gör, men i det här fallet väger alltså deras antiisraeliska inställning tyngre.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta använd citationstecken för att förringa vissa begrepp eller ord, och skildra händelserna sakligt istället för att bygga narrativet på konspirationsteorier.

Källa: https://www.friatider.se/trump-dodade-iransk-general-som-krossade-i-irak
Källa: https://www.friatider.se/israel-hyllar-usas-anfall-mot-iran
Källa: https://samnytt.se/usa-dodade-iransk-toppgeneral-i-flyganfall-i-bagdad/
Källa: https://nyheteridag.se/ronie-berggren-soleimanis-dod-en-seger-for-trump-och-en-seger-for-irans-demokrativanner/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.