Det är inte bara långa fängelsestraff som får folk att självcensurera

Av | mars 8, 2022

SVT publicerar en artikel om ryssar som antingen inte vill eller vågar säga något negativt om Vladimir Putin, eller ens nämna att det pågår ett krig. Detta har att göra med den nya censuren som gör att människor som säger något som Rysslands ledning anser vara fel, kan få fängelsestraff på upp till 15 år.

Vad är problemet?

Syftet med SVTs artikel är att visa hur den ryska regimens censur tystar ryska medborgare, där ingen längre vågar föra fram sin riktiga åsikt. Men vrider man tillbaka klockan drygt tio år hade vi en liknande situation i Sverige med Sverigedemokraterna. Folk vågade inte öppet säga att de röstade på partiet, eftersom risken fanns att de blev av med jobb, vänner och att de i vissa fall inte fick boka lokaler för att de hade ”fel värdegrund”. Det är alltså inte bara hårda fängelsestraff eller avrättningar som driver folk till självcensur, total social isolering gör det också.

Det är journalisterna som driver på den sociala isoleringen, genom att initiera den med normer och ett samhällstäckande grupptryck. När i princip all Sveriges traditionella media stämplade SD som ett farligt eller dåligt parti konstant under lång tid, skapade de en norm att det var ett farligt eller dåligt parti. De flesta människor är lättpåverkade, och därför uppstår snöbollseffekten och grupptrycket. Det är socialt säkrast att ha samma åsikt som majoriteten, och om majoriteten inte kan tänka själva blir det i praktiken media som styr. Åtminstone till stor del.

Problemet här är alltså att SVT då det begav sig visserligen pratade om att folk som röstar på SD inte vågar säga det i opinionsundersökningar och liknande, men man presenterade det aldrig som ett problem relaterat till självcensur på grund av normer och grupptryck, där medias påverkan var betydande.

Vad skulle gjorts bättre?

Ingenting i dagens artikel, men självinsikten hos svenska journalister är som vanligt mycket låg. Man anklagar någon för något, medan man gör eller har gjort något snarlikt själv (eller bidragit i det här fallet).

Fundera på följande

Det är inte bara våld som kan kuva en befolkning, grupptryck, social isolering och uthängning kan göra det också. I värsta fall kan det senare leda till självmord, som i fallet med Benny Fredriksson (tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern). Diktatorer använder ofta våld och hot för att styra och få sin vilja igenom, journalister använder mjukare metoder, men det handlar fortfarande om att styra människor. Det bästa sättet att undvika styrning är att vara en självtänkande individ och bry sig om VAD som sägs, inte VEM eller HUR MÅNGA som säger det.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag-vill-inte-saga-vad-jag-tycker

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.