Förutsägbar feministisk reaktion från SVT efter att Johnny Depp vann förtalsmålet

Av | juni 2, 2022

Igår meddelade juryn i USA att Amber Heard döms för förtal mot Johnny Depp, och ska betala 10 350 000 amerikanska dollar. Reaktionen på detta hos SVT är lika förutsägbar som feministisk.

Vad är problemet?

Som vanligt ensidigheten och vinklingen. Artikelns budskap är att domen kommer leda till negativa konsekvenser för kvinnor i allmänhet. Man bjuder dels in en journalist som driver detta, och dels länkar man till en New York Times-artikel som beskriver domen som döden för metoo. Ingenstans står det om hur mycket Depps rykte blivit lidande av hela affären. Det vill man inte prata om, vilket i sammanhanget är helt naturligt, då det för många feminister är en dödssynd att påtala något sorts offerskap för mannen.

Vad skulle gjorts bättre?

Vi får se om SVT publicerar fler artiklar där de ändrar vinkel till Depp, eller om de tvärtom kommer producera mer feministiskt material. Det bästa hade naturligtvis varit om man lagt fram lika mycket på båda sidor, alltså skildrat händelsen ur både Heard och Depps perspektiv. Men om jag får gissa, baserat på allting som SVT publicerar när det gäller feminism och jämställdhet, kommer man antingen sluta skriva artiklar om fallet, eller skriva fler som är till fördel för Heard och gör henne (och kvinnor i allmänhet) till offer.

Fundera på följande

Hur hade SVT reagerat om Heard vunnit istället? Hade man då bjudit in en gäst och länkat till sajter som beklagar sig över hur kvinnors ryktesspridningar och lögner ställer till det för män? Eller hade man bjudit in feminister som firade att det räcker med skvaller och rykten då ord står mot ord för att fälla män i rätten?

En sak som kan vara bra att lägga märke till hos SVT, oavsett ämne, är vilka gäster de väljer att bjuda in. Det är ju så att SVT själva får inte ta ställning, men det kan de lätt gå runt genom att bjuda in gäster som de vet har vissa åsikter, och som därmed för en indirekt talan för dem.

Källa: https://www.svt.se/kultur/rattegangen-amber-heard-vs-johnny-depp

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.