Första gången (på länge) jag ser SVT och TT ljuga

Av | december 11, 2020

Att vinkla, lyfta fram vissa åsikter och intervjua väl utvalda personer som för fram ”rätt” budskap är inte att ljuga. Och det är väldigt sällan jag ser SVT eller TT ljuga. Men idag gör jag det.

Vad är problemet?

SVT har publicerat en artikel från TT om Boris Johnson, där man tilldelar honom fel citat/åsikt angående Brexitförhandlingarna. Rubriken lyder:

Boris Johnson: Stor risk att det inte blir något Brexit-avtal

Det handlar alltså inte om SVTs tolkning (det hade i och för sig varit felaktigt sagt den vägen också), utan man tillskriver Boris Johnson ett citat som han inte sagt. Kollar man på videon säger han ”strong possibility”, vilket SVT översatt som ”högst sannolikt” i videons undertexter – vilket också är fel. ”Sannolikhet” är ”probability” på engelska, medan ”möjlighet” är ”possibility”. Däremot har man gjort en korrekt översättning i sidans webbadress som du kan se i länken här nedanför.

Jag kan köpa att man blandat ihop ”möjlighet/possibility” och ”sannolikhet/probability” av misstag. Orden är ganska lika. Men att man använt ordet ”risk” kan knappast vara ett misstag av den naturen, utan handlar istället om ren och skär lögn. Hur man får ordet ”möjlighet” att bli ”risk”, liksom?

Att man skriver negativt om Brexit är ingen tillfällighet heller, jag håller på med en kartläggning om just detta.

Vad skulle gjorts bättre?

Nu är jag inte säker på om SVT sätter sina egna rubriker på TT-artiklar, eller om allt levereras i färdigt paket, men jag utgår från att SVT bara publicerar det de fått av TT. Även om artikeln kommer från TT bör SVT läsa igenom och kolla så att allting stämmer innan de publicerar. Och TT borde helt enkelt sluta ljuga och felcitera.

Vad kan du som medborgare göra?

Var misstänksam mot media. De är inte demokratins riddare i skinande rustning som de själva så gärna ser sig som.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-brexit-stor-mojlighet-att-det-inte-blir-nagot-avtal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.