Folk som är ignoranta och okunniga ger den demokratiska makten till media

Av | juni 28, 2021

Stefan Löfven har avgått som statsminister. SVTs Elisabeth Marmorstein analyserar presskonferensen där beskedet kom.

Vad är problemet?

Varför behöver du lyssna på en analys för att förstå vad som har hänt? Varför behöver du någon som förklarar för dig? Jo, för att du själv saknar kunskap. Och folk som saknar kunskap är lätta att påverka och till och med lura. Marmorstein är en av de bättre på SVT i min mening vad gäller saklighet och opartiskhet, men jag syftar på principen här.

Ju fler människor som inte har koll på det politiska läget, desto lättare kan SVT och andra medier påverka dessa människor. Ju mer självtänkande du är, ju mer information du tar reda på, desto tydligare kommer din uppfattning om politiken att bli, och desto svårare blir det att påverka dig. Därför är det viktigt att bry sig.

Kan media påverka dig (ofta undermedvetet genom exempelvis upprepande budskap) är det indirekt de som är din röst när du går och röstar.

Vad skulle gjorts bättre?

I den bästa av världar skulle sändningstillståndet för SVT skrivas om så att de inte får analysera händelser längre. Bara rapportera sakligt, och sedan lämna analysen till den kunskapstörstande läsaren. Men det kräver att folk i verkligheten bryr sig mer om politik och samhällsutveckling än om kändisskvaller, dokusåpor och att följa andra människors liv på sociala medier istället för att leva sitt eget.

Fundera på följande

Har du tid att lära dig mer om svensk politik och samhällsutveckling? Hur prioriterar du dygnets 24 timmar? Vad är viktigt kortsiktigt och vad är viktigt långsiktigt? Hur stor roll har impulsivitet och känslor i dina prioriteringar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/analys-har-ar-vad-lofven-inte-sa-nagonting-om

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.