Integrationspolisen Ulf Boström intervjuas av SVT angående gängkriminella som utövar utpressning mot företag. Men det är inte sakfrågan som rubriken handlar om.
Vad är problemet?
Även om en rubrik bara är en liten del av en hel artikel är det den viktigaste delen. Anledningen är att de flesta aldrig läser hela artikeln (eftersom ingen har tid att läsa allting). De flesta ser rubriken, betydligt färre läser innehållet. Därför är det extra viktigt att rubriken representerar innehållet på ett sakligt sätt.
I den här artikeln kan vi läsa om hur maffiametoderna brer ut sig i Sverige. Företag tvingas betala för ”skydd”, annars far deras ägare illa. Men SVT fokuserar rubriken på att Ulf Boström börjar gråta. Känslor före sak, alltså. Dramatik före fakta. Att han gråter säger inte läsaren någonting om vad sakinnehållet i artikeln är. Det är faktiskt nästan lite kvällstidningsvarning (klickbete) på detta.
Vad skulle gjorts bättre?
SVT borde ha döpt rubriken till något i stil med ”Maffiametoder som inte syns i statistiken” eller ”Företagare hotas av gängkriminella genom utpressning”.
Fundera på följande
Vad är roligast att läsa om, känslor eller fakta? Hur mycket styrs du av känslor när du bestämmer dig för att klicka på något?
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-bryter-ihop-under-intervjun-kanner-mig-helt-maktlos