Fel och vinklingar av Samhällsnytt då de skriver om SVTs rapportering av Åkessons utspel

Av | februari 19, 2021

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrade nyligen att SD vill ha totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring. SVT har skrivit ett par artiklar om detta, och det är dem som Samhällsnytt kommenterar i en egen artikel.

Vad är problemet?

Samhällsnytt skriver:

Statstelevisionen i attack mot Åkesson: ’Ovärdigt’ att kräva invandringsstopp

Att SVT i det här fallet attackerar Jimmie Åkesson stämmer inte. Citatet ”ovärdigt en partiledare” kommer från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. SVT har lyft fram reaktionerna från liberala partiledare, som inte helt oväntat är kritiska till Åkessons utspel. Det är inte konstigare än när SVT lyfter fram Moderaternas och Sverigedemokraternas kommentarer på utspel från Socialdemokraterna.

Samhällsnytt skriver också:

Enligt statstelevisionens rapportering håller SD:s retorik på att ’radikaliseras’ och ’spåra ur’ till ’hätska utfall’.

Även dessa kommentarer kommer från andra partiledare, och inte från SVT själva. Visst kan man anmärka på selektivt urval, men knappast i det här fallet då partiledare kommenterar och kritiserar en annan partiledare. När eller om Kristdemokraterna och Moderaterna kommenterar detta kommer SVT förmodligen att publicera deras kommentarer också.

Vad skulle gjorts bättre?

Samhällsnytt borde på ett tydligare sätt klargjort att kritiken kommer från andra partiledare, och inte från SVT själva. Rubriken är direkt oärlig och borde ändrats till något i stil med ”Liberala partiledare i attack mot Åkesson”.

Fundera på följande

Kan man vara kritisk mot public service utan att kalla allt de gör för skräp? Vad händer om man drar allting över en kam? Varför har folk så svårt att erkänna när motståndarsidan har rätt, och när den egna sidan gör fel (angående medier)?

Källa: https://samnytt.se/statstelevisionen-i-attack-mot-akesson-ovardigt-att-krava-invandringsstopp/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skarp-kritik-mot-akessons-ordval-ovardigt-en-partiledare
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uttalandet-hojer-trosklarna-for-ett-samarbete-med-m-och-kd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.