Facebook diskriminerar vita män, men SVT hittar andra fel

Av | september 15, 2021

Facebook har startat ett program där de köper upp obetalda fakturor från småföretagare, tar en procent i avgift för besväret och tar därmed över ansvaret för att pengarna kommer in. Men bara om det lilla företaget ägs av en kvinna eller en minoritet.

Vad är problemet?

Det Facebook sysslar med är uppenbar diskriminering. Man hjälper folk baserat på etnicitet och kön. SVT skriver dock inte ett ord om diskriminering av vita män, utan fokuserar istället på att Facebook kanske gör detta på grund av ren girighet eller att man vill samla in data från småföretagens kunder. Jag skriver ”kanske” eftersom SVT skriver i antagande termer.

I slutet av artikeln tar man upp diskriminering, men då mot kvinnor då det står att Facebooks algoritm dolt jobbannonser för kvinnor. Här får vi alltså ett perfekt exempel på hur (i det här fallet) SVTs ekonomikommentator Kristina Lagerström bara ser diskriminering när den drabbar kvinnor eller minoriteter. Det vill säga samma mentalitet som folk som påstår att vita inte kan drabbas av rasism eftersom man delar upp människor i offer och privilegierade, där privilegierade inte kan drabbas av rasism eller diskriminering. SVT har därför inte en neutral utgångspunkt som de borde ha.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta utgå från den vänsterliberala doktrinen och vidga vyerna. Alla delar inte upp människor i offer och privilegierade.

Fundera på följande

Om Facebook sjösatte samma program, men bara inkluderade vita män, tror du då att SVT hade ignorerat diskrimineringsaspekten?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/facebook-hjalper-smaforetag-som-ags-av-kvinnor-och-minoriteter-med-ny-satsning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.