Man märker på retoriken att TT står till vänster

Av | juni 1, 2020

TT Nyhetsbyrån har skrivit en artikel idag som flera svenska medier använt sig av. Den handlar om att USAs president Donald Trump ska terrorklassa Antifa (den amerikanska versionen av svenska AFA).

Vad är problemet?

Den här kommentaren är problemet:

Presidenten skrev redan i fjol på Twitter att en terrorklassning av rörelsen ska utredas. Även högerextrema grupper i USA har begärt att Antifa ska betecknas som en ’inhemsk terrororganisation’.

Man försöker alltså på klassiskt vis bunta ihop Donald Trump med högerextrema. En typ av strategi som är typisk både vänster och höger för att smutskasta det man ser som sin ideologiska motståndare, men som i detta fall används av TT för att ta ställning mot en högerprofil.

Lite kul är det också att TT skriver följande på sin sajt: ”Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir ’TT’.” Det beror nog väldigt mycket på vem man frågar …

Vad skulle gjorts bättre?

Skippa fulspelet (blanda in högerextremas åsikter för att få beslutet att framstå som en vinst för dem, och därmed något dåligt).

Vad kan du som medborgare göra?

Håll gärna utkik om du läser om en ledare i något land som ska terrorstämpla en högerextrem grupp. Kolla då om traditionell media (som TT tillhör) skriver att vänsterextrema velat se terrorstämplingen av gruppen också, eller om journalisten väljer att bara skriva att ledaren vill terrorstämpla.

Exempelkälla: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0nm63B/trump-antifa-ska-terrorklassas

Kategori: TT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.