Expressens kulturchef Karin Olsson slutar och skriver en avskedsartikel

Av | maj 12, 2022

Det här är en kulturartikel, alltså en opinionsartikel där en journalist försöker påverka folk att tycka på ett visst sätt. Jag brukar undvika att kritisera den här typen av artiklar eftersom media är öppna med att det handlar om opinionsbildning, men Olsson säger några intressanta saker.

Vad är problemet?

Att samla några av Sveriges främsta intellektuella – nu en mindre enkönad skara – har jag sett som min viktigaste uppgift.

Var är alla intellektuella? Var är de djupa och intressanta samtal som man kan se eller höra i diverse videor och poddar på internet? Jag kanske har missat något, men jag har bara sett opinionsbildning på Expressens kultursidor. Synd också att fokuset inte låg på insidan (åsikter och ideologi) istället för kön (utsidan).

Jag tycker att vi vidgade debatten, när andra ville smalna av den och trycka på cancelknappen. Vi återuppväckte sovande ämnen på kultursidan, som teologin och de existentiella frågorna.

Jag tycker fortfarande ”debatten” var helt ensidigt liberal. När utmanade Expressen kulturvänstern? När ifrågasatte Expressen sina egna liberala värderingar? När särbehandlade man inte konservativa och nationalister negativt? Olsson kanske helt enkelt har en helt annan definition av ”vidga debatten”.

Vi såg hoten mot friheten, från Kina och Ryssland, men också i den svenska vardagen där tavlor togs ned, konstnärer förföljdes och bibliotek gallrades.

Och där obekväma åsikter kallades för ”desinformation”, kritik blev till ”hat” och alternativa tolkningar av fakta kallades för ”falsk balans”.

Misstagen då? Sådana finns alltid. Kulturdebatten är ingen sinekur. Men jag ångrar mer när vi var för fega, än när vi gick för långt.

Om de alltid finns, varför ger då Olsson inte ett enda exempel på något i sin avskedsartikel?

Vad skulle gjorts bättre?

Svenska journalister är i skriande behov av mer ödmjukhet, fler perspektiv och en drastiskt ökad självinsikt.

Fundera på följande

Finns det en ideologisk och kulturell bubbla i Stockholm (där 45 procent av alla Sveriges journalister håller till)? Om ja, vad kan i så fall göras för att spräcka den?

Källa: https://www.expressen.se/kultur/karin-olsson/vi-borjar-om-igen-vi-ger-oss-inte/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.