Expressen visar prov på offermentalitet

Av | november 29, 2020

Expressen skriver om en populär Netflix-serie, Queens Gambit, och relaterar dessa berättelse till en svensk före detta schackmästare.

Vad är problemet?

Hela artikeln gör kvinnor till offer, i princip enbart för att betydligt färre kvinnor blir schackmästare jämfört med män. Lägg också märke till att man i vanlig ordning fokuserar på kön. Man gör ingen problembeskrivning av att de flesta schackmästare är mellan 20 och 35 år. Men på samma sätt som det inte är ett problem att tonåringar eller medelålders män och kvinnor inte spelar lika bra schack, är det heller inget problem att män och kvinnor inte är lika duktiga på allting.

Här kommer jag återigen in på definitionen av jämställdhet, som jag skrivit om i många andra artiklar. Expressens artikel utgår från en föreställning att män och kvinnor ska vara lika duktiga på allt, och gör exakt samma saker lika mycket. Det är alltså en resultatbaserad definition av jämställdhet, och inte en som baseras på individens prestation (jämställdhet baserad på lika förutsättningar).

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta göra kvinnor till offer när de på gruppnivå inte presterar lika bra som män på något.

Vad kan du som medborgare göra?

Var medveten om att det finns olika definitioner av jämställdhet. En går ut på att alla ska ha samma förutsättningar, och en går ut på att alla ska nå samma resultat.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/pia-erovrade-schackvarlden-och-krossade-mannen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.