Expressen verkar helt sakna självinsikt och Jenny Madestam spelar kvinnokortet

Av | juli 18, 2021

Expressen skriver en nyhet (precis, en nyhet, inte en kulturartikel eller opinionsbildning) om hatet mot Centerledaren Annie Lööf. I artikeln får den liberala statsvetaren Jennie Madestam komma till tals ganska mycket.

Vad är problemet?

FI! FAN!”. Du minns kanske Expressens förstasida i samband med EU-valet för sju år sedan? Annars länkar jag till den här nedanför. Expressen har fullkomligt öst hat på Sverigedemokraterna genom åren, framför allt mellan 2010 till 2015 (innan flyktingkatastrofen då media kraftigt ändrade sin retorik på ett par veckor eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna helt plötsligt lät som SD).

Helt plötsligt skriver man snyftartiklar om Annie Lööf som fått ta emot hård kritik från högerdebattörer (ibland hat, men för det mesta kritik). Hela artikeln problematiserar detta med god hjälp av den liberala statsvetaren Jenny Madestam som brukar kommentera åt Expressen. Är hat inget problem när det riktas mot SD? Eller blir hat ett problem först då det riktas mot liberaler? Hyckleriet är totalt, och ett bra bevis på hur lite insikt Expressen har om vad de själva gör.

Jenny Madestam anser att kvinnliga politiker drabbas hårdare än manliga, och det enda belägg hon presenterar för det är följande:

Jenny Madestam anser att kvinnor i politiken möter mera hat i politiken än vad män gör. Hon säger att kvinnor oftare utsätts för personangrepp, till exempel vad gäller utseende och klädsel – och jämför med politiker som Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra som ’tidvis fick löpa gatlopp’.

Statsminister Stefan Löfven en populär måltavla för både hat och kraftig kritik från högern, även om det där framför allt handlar om hans brist på kompetens och hans trögtänkthet i snabba debatter. Men hat begränsas naturligtvis inte till kategorier, och Madestam spelar därmed kvinnokortet på ett billigt sätt, på en låg nivå för att vara statsvetare.

Vad skulle gjorts bättre?

Traditionell media (det är inte bara Expressen som håller på så här) måste skaffa bättre självinsikt. Om de hatat själva ser det inte så bra ut när de sedan kritiserar hat, bara för att hatet riktas mot någon som de själva sympatiserar med.

Fundera på följande

Har journalister på riktigt usel självinsikt, eller räknar de bara med att folk glömt bort så att de kan hyckla fritt när det passar?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/hogerns-hat-mot-annie–loof-blir-en-forradare/
Källa: https://www.expressen.se/om-expressen/expressen-prisas-for-finurlig-etta/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.