Exemplariskt av SVT med en valduell mellan V och SD i Skåne

Av | augusti 23, 2022

SVT Skåne har skrivit en artikel där en representant från Vänsterpartiet och en från Sverigedemokraterna debatterar hyresrätter i Malmö.

Vad är det som är så bra?

Hela artikeln är ett lysande exempel på objektiv journalistik. Dels finns det ingen från SVT som smyger in sina egna åsikter, och dels bjuds det inte in experter som bland fakta med egna åsikter och tolkningar för att påverka läsaren. Vi får bara höra de två politikernas argument, sedan är videon slut och då är det dags för tittaren att bilda sig sin uppfattning. Precis som det ska vara.

Det här visar också att SVT kan om de vill. De behöver inte tillrättalägga åsikter eller bjuda in ”mannen på gatan” (som sedan visar sig tillhöra ett politiskt parti). Det räcker med att de bjuder in politiska representanter, och sedan på ett rättvist och likvärdigt sätt låter dem komma till tals och bli dömda av tittaren.

En annan sak som är bra med den här artikeln är att den ställer krav på läsaren. Inbjudna experter har en förmåga att skedmata läsaren med sammanfattningar och slutsatser, men här måste läsaren själv ta reda på mer information om det är något han inte förstår.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/v-vill-ha-fler-billiga-hyresratter-i-malmo-sd-vill-ha-farre

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.