SVT lär svenska folket varför det är energibrist, men fortsätter kroniskt att inte nämna kärnkraften

Av | augusti 23, 2022

I en artikel idag bjuder SVT in en expert som berättar varför elpriset är så högt. Men det saknas relevant information.

Vad är problemet?

Elpriset är en av de hetaste frågorna just nu som påverkar både konsumenter och företag. Men trots att det är en sådan viktig fråga utelämnas kärnkraften helt och hållet (som vanligt). Istället pratas det bara om att vi måste importera vid brist, för att el inte kan lagras. Det skrivs nämligen också att Sverige totalt sett producerar mer el än vad vi behöver. Men problemet är ju att elen inte produceras då den verkligen behövs, eftersom en så stor del av den i södra Sverige nu är väderberoende.

Hade Sverige haft kvar de sex kärnreaktorer som nu stängts ned, hade vi behövt importera mindre svindyr el från kontinenten (som är svindyr på grund av kriget i Ukraina och de reducerade gasleveranserna från Ryssland). Detta nämns inte överhuvudtaget i SVTs artikel. Varför?

Vad skulle gjorts bättre?

Berätta om kärnkraftens roll i dagens energibrist, och ställ ansvariga politiker till svars för varför den här situationen har uppstått. Det beror inte bara på kriget i Ukraina.

Fundera på följande

Dagens artikel är inte körsbärsplockad, det finns mängder med andra artiklar om energipriset där SVT vägrar nämna kärnkraftens betydelse i sammanhanget.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-vi-producerar-mer-el-an-vi-behover

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.