Ett bra exempel på hur vinklad krigsrapporteringen är i SVT

Av | september 23, 2022

Just nu rapporterar medierna, inklusive SVT, flitigt om att tiotusentals ryssar försöker lämna landet efter att president Putin sagt att ryska armén ska ta in reserver. Men i Ukraina får män mellan 18 och 60 år inte ens lämna landet. Nu ska vi se hur detta presenteras i SVT.

Vad är problemet?

Jag har plockat fram två artiklar från SVT. En från idag där det står om en ryss som försökte komma in i Finland, och en artikel från april i år där det står om en ukrainare som lyckades lämna landet. Bara där har ett selektivt urval skett. Man har valt en ryss som inte fick lämna landet, medan man valt en ukrainare som fick lämna sitt land.

Så här beskrev SVT situationen i Ukraina:

De flesta som flyr Ukraina är barn och kvinnor, eftersom män förväntas stanna kvar på grund av värnplikten.

Inte ”förväntas”. De tvingas stanna kvar och strida, och eventuellt dö. Lägg också märke till avsaknaden av rapportering om ukrainare som vill lämna landet, men som inte får. Allt för att de styrande i Ukraina inte ska presenteras på ett negativt sätt.

Så här beskriver SVT situationen i Ryssland:

– Alla mina vänner och nära är emot detta krig. Just nu är alla rädda, säger han till SVT:s korrespondent Liselott Lindström och fotograf Ghadi Boustani.

Han fortsätter.

– Tyvärr blev det land som hade som sin huvudvärdering att stå emot fascismen själv ett fascistiskt land.

Ryssland har hittills inte tvingat sina medborgare att stanna i landet för att kriga, det har däremot Ukraina gjort sedan ett halvår tillbaka. Ändå beskriver SVT situationen i Ryssland som värre och mer tvingande. Och tyvärr är det så här det ser ut i krigsrapporteringen, även hos SVT. Man förmildrar eller ignorerar negativa saker för Ukraina, medan man snabbt lyfter fram och förstorar negativa saker för Ryssland. För allting handlar om att opinionsbilda, och få den stora massan att uppfatta kriget precis på det sätt man vill att den ska uppfatta kriget på.

Vad skulle gjorts bättre?

En seriös media tar inte ställning i krig. Istället försöker man komma så nära sanningen som möjligt, oavsett vilken sida det som faktiskt händer i verkligheten gynnar. Tyvärr finns det inga seriösa medier i det här kriget. Jag har inte sett en enda media som ens försöker rapportera sakligt och objektivt. Alla väljer sida och driver propaganda, oavsett om vi pratar Russia Today eller SVT.

Fundera på följande

Om det är så här lätt att styra folks åsikter idag (de flesta ser på kriget endimensionellt – det vill säga Ryssland är onda och Ukraina och väst är goda – istället för att sätta sig in i både Rysslands och västs argument), hur lätt tror du det då var i Hitlers Tyskland eller Stalins Sovjetunionen, då internet inte fanns? Och vad säger krig om mediernas makt i samhället?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ryssfinland
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/evgeny-baziuchenko

Kategori: SVT

2 reaktion på “Ett bra exempel på hur vinklad krigsrapporteringen är i SVT

 1. Lennart Christianson

  Någon skulle kunna tycka att din jämförelse haltar lite, eftersom det ena landet har anfallit det andra. Att det finns en skyldighet att med risk för ditt liv försvara sitt land kanske inte är samma sak som att det finns en skyldighet att med samma risk anfalla ett annat.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Bra vinkel. Dessutom ska SVT värna demokrati, och ur den vinkeln kan man förstå att de tar ställning mot Ryssland, trots att de ska vara opartiska annars. Men jag ser också denna artikel som en del i en större propaganda där vi läsare blir matade med kraftigt vinklad och utelämnande information om kriget. Och oavsett vad som är moraliskt riktigt vill jag att medierna ska rapportera om det som händer i verkligheten, inte försöka få mig att tycka på ett visst sätt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.