Ett bra exempel på hur media på sikt kontrollerar språket

Av | februari 25, 2021

Funktionsvariation, funktionsnedsättning, funktionshinder eller kanske handikappad? Dagens artikel handlar om just detta. Sammanhanget är att viruspandemin slår hårt mot, som SVT väljer att kalla det, personer med funktionsvariationer.

Vad är problemet?

Ordet funktionsvariation är ett bra exempel på när vissa aktörer med inflytande (till exempel media) upprepande försöker använda ett visst ord för att se till att det får spridning. Själva ordet är en försköning av funktionsnedsättning, eftersom man vill låtsas om som att personer med nedsatta funktioner egentligen inte är sämre, utan bara annorlunda. Men det faktum att de ofta behöver personlig assistens talar sitt tydliga språk. Det handlar om nedsättningar, inte om variationer som är lika bra fast på olika sätt.

Andra ord som på liknande sätt förskönats (inte nödvändigtvis av SVT) är bland annat ”bonusbarn” (istället för styvdotter/styvson), ”plus size” (istället för storlek för överviktiga) och ”papperslös” (istället för olaglig invandrare).

Media kan på sikt styra vilka ord folk använder genom upprepning. Det fungerar extra bra på människor med låg självständighet och som gärna anpassar sig till det som är populärt istället för att tänka själva.

Vad skulle gjorts bättre?

Använd ordet som korrekt beskriver vad det handlar om.

Fundera på följande

Tenderar du att ta efter ordval som används flitigt i media?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/pandemin-slar-mot-personer-med-funktiosnvariation-minskar-den-fysiska-varlden
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/funktionnedsattning-eller-funktionsvariation-vad-far-man-saga

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.