Elisabeth Marmorstein på SVT ignorerar helt medias roll i Ebba Busch husaffär

Av | februari 25, 2021

Elisabeth Marmorstein är politikerreporter på SVT. I den här artikeln finns en video där hon analyserar hur turerna kring Ebba Busch husaffär påverkar henne och Kristdemokraterna.

Vad är problemet?

Själva anledningen till att husaffären påverkar (eller kan påverka) Busch så mycket är hur media väljer att rapportera om det. Marmorstein beskriver korrekt hur det blir problem för politiker när deras privata affärer tar fokus från partiets sakfrågor, men hon nämner inte ett ord om att löpsedlarna och narrativet sätts och drivs av media. Det är journalisterna som bestämmer vad folk ska fokusera på, genom selektivt urval. Vill man fråga Busch om KDs politik, eller vill man hellre skriva om hennes husaffär?

Vad skulle gjorts bättre?

Det hade varit på sin plats att Marmorstein förklarade hur stor roll medierna har i detta, istället för att låtsas som om nyhetsfokus valdes ut av slumpen och att rubrikerna skrev sig själva.

Fundera på följande

Varför tror du journalister sällan pratar om sina egna roller och sin egen makt? Är det rätt att media prioriterar politikers privatliv framför de politiska sakfrågorna?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/marmostein-om-huskopet-om-hon-backar-nu-sa-ar-det-som-ett-medgivande-om-skuld

Kategori: SVT

En reaktion på “Elisabeth Marmorstein på SVT ignorerar helt medias roll i Ebba Busch husaffär

  1. NN

    Mediers nyhetsvärdering, när de väljer och väljer bort, är ett mäktigt verktyg när opinion formas. Det talas sällan om hur osynligt detta verktyg är. Det är därför bra att detta uppmärksammas.

    Även ett hypotetiskt nyhetsmedium vars artiklar skulle vara helt objektiva och helt neutrala kan ändå påverka opinionen bara genom sitt urval av nyheter.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.