Etablissemanget samtalar med varandra, vanligt folk göra sig icke besvär

Av | november 14, 2019

Idag röstades Stefan Löfven ned som statsminister, vilket innebär att två av totalt fyra chanser är borta innan det blir nyval. SVT har låtit ett gäng opinionsbildare (proffstyckare) från olika tidningar säga sitt om situationen.

Frågan jag direkt ställer mig är på vilket sätt det gynnar läsaren att få reda på vad ett gäng opinionsbildare tycker. Hade det inte varit mer intressant att få höra vad väljarna tycker? Dessutom vet dessa proffstyckare inte mer än vanliga människor utan får betalt för att gissa.

Det handlar som vanligt om personliga tolkningar som får en etikett i form av ett välkänt namn, och så vips ska folk tro att åsikten är mer värd än vanliga människors. Att SVT väljer ut dessa människor ger dem också en maktplattform att framföra sina åsikter på, plus att de får legitimitet.

Man kan fråga sig varför det bara är andra journalister som får komma till tals. När senast såg du vanligt folk få så mycket utrymme hos SVT? I det här fallet är det heller inte så att journalisterna sitter på expertkunskaper, de leker gissningslekar och får det att framstå som professionellt jobb.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-c-och-l-slappa-fram-ulf-kristersson-i-en-ny-omrostning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.