Ensidig rapportering om abortprotester i Norge

Av | november 10, 2019

SVT rapporterar om stora abortprotester i Norge. Regeringen pratar om att inskränka abortlagen: just nu får aborter utföras efter vecka tolv om fostret bär på en allvarlig sjukdom (till exempel funktionshinder). Detta vill regeringen ändra så att inga aborter får utföras efter vecka tolv. De anser att det är diskriminerande att vissa får utföra efter vecka tolv, medan andra inte får.

SVT skriver om de stora protesterna med fler än 8 000 människor som gått ut på gatorna i olika städer runtom i Norge. Inget problem med detta. Däremot skriver de ingenting om folk som stöder det nya förslaget. Eftersom de bara låter röster från en sida höras blir rapporteringen ensidig.

Det media borde göra är att låta båda läger höras. Annars får läsaren uppfattningen att det bara finns en sida. Att bara låta vissa höras bidrar också till att eliminera debatten. Två sidor bör få föra fram sina argument varför de tycker någonting är rätt eller fel, och sedan får läsaren ta ställning till det. Nu blir det istället så att SVT låter en sida framföra sina åsikter som en sanning som inte pröva i en debatt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusentals-demonstrerade-for-abortratten

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.