Analys av en objektiv artikel hos SVT

Av | november 10, 2019

Naturligtvis skriver inte SVT bara vinklat, även om det är deras partiskhet som jag uppmärksammar på den här sajten. Den 18 november publicerade de en artikel om Frankrikes president Macron, och den är nästan helt objektiv. Jag ska förklara varför.

Den handlar om hur stödet har sjunkit till 25 procent för den franske presidenten. Anledningen att artikeln är mer objektiv är att man från SVTs sida inte lägger in egna åsikter eller tolkningar. Det enda, och ganska lilla, problemet är att man skriver om analytikers tolkning. Man berättar inte vilka dessa analytiker är heller.

Förutom det lilla snedsteget är artikeln egentligen bara en presentation av siffror. I slutet nämner man också att de två tidigare presidenterna också hade sviktande opinionssiffror kort efter att de blivit valda, vilket är en relevant och rättvis jämförelse för att sätta perspektiv på saker och ting.

Vi har dock inte tagit hänsyn till det selektiva urvalet nu, eftersom vi inte specifikt följer vad SVT skriver om Macron. Det här var bara för att visa att det absolut går att skriva nyheter utan att fylla dem med egna åsikter, tolkningar eller vinklingar.

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.