Oprofessionellt av Cecilia Gralde på SVT

Av | februari 26, 2021

Under en Aktuellt-sändning började SVT-medarbetaren Cecilia Gralde darra på rösten, och det var påtagligt att hon inte kunde kontrollera sina känslor. Jag brukar inte följa tv-sändningar, men Aftonbladet gjorde en artikel på detta.

Vad är problemet?

Att darra på rösten, eller på andra sätt tappa kontrollen över känslorna är ett direkt problem för opartiskheten. I just detta fall med skakvåldet spelar det ingen roll, men hade Gralde betett sig på samma sätt om ämnet till exempel var migrantbarn som skulle utvisas hade det kunna uppfattats som att hon tog ställning i frågan. Känslor och opartiskhet går helt enkelt inte hand i hand, eftersom opartiskheten förutsätter att journalisten kan lägga sina egna värderingar åt sidan.

Ett annat problem är att Gralde inte ångrar sig. Till Aftonbladet säger hon att det är mänskligt att visa känslor och att hon inte är en maskin. Men även om det såklart är mänskligt att visa känslor, så handlar professionalism just om att inte låta känslorna eller de privata åsikterna och värderingarna påverka beteendet. Tänk till exempel om en amerikansk eller japansk domare börjar snyfta när han dömer någon till döden.

Dessutom är det skillnad på att inte vara en maskin, men kunna kontrollera sina känslor, och att vara en maskin utan känslor.

Vad skulle gjorts bättre?

Alla kan göra misstag. Om man som opartisk journalist skulle råka tappa kontrollen över känslorna bör man i alla fall be om ursäkt för misstaget, istället för att säga det är helt OK och inte ångra någonting.

Fundera på följande

På vilka sätt påverkar en darrande röst, snyft eller tårar tittaren?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pAGox1/cecilia-gralde-om-kanslorna-i-aktuellt-ingen-maskin

En reaktion på “Oprofessionellt av Cecilia Gralde på SVT

  1. NN

    Jag har tittat på inslaget och debatten i efterhand och jag ser ett par problem.

    Jag håller visserligen med om att det var oprofessionellt av Gralde, men jag kan sortera det i facket mänsklig brist. Jag menar istället att det är en indikation på allvarligare och strukturella problem hos SVT: Fokus på känslor över fakta, bristande perspektiv, osund företagskultur, samt undermåliga processer.

    Inslaget med den drabbade familjen är viktigt. Det är lätt att sympatisera med familjen i inslaget, och att förstå föräldrarnas förtvivlan. Men problemet med inslaget är just att det i för stor utsträckning fokuserar på en fallstudie som främst vädjar till känslor, när det istället borde ge en helhetsbild med statistik och redogöra sakligt för fakta i frågan. Att staten separerar barn från sina föräldrar är ett mycket allvarligt ingrepp som behöver all belysning det kan få. Det ska ske sakligt, och på den punkten brister inslaget. Ett fundamentalt perspektiv förbigås helt: Hur fungerar det i andra länder?

    Debattens svaga punkt är när Gralde lämnar sin professionella roll. Och det är också trist att hon inte kan erkänna denna brist i Aftonbladet. Att hon inte kan det är inte förvånande med tanke på att hon verkar inom en företagskultur som inte tål kritik och där hållningen är att förneka fel och inte erkänna brister. Av de texter till Granskningsnämnden som SVTs jurister skriver som svar på anmälningar så är strategin alltid att förneka att något fel har begåtts. Den typen av arrogans och bristande självbild inger inte alls förtroende.

    Om man ska söka orsaken till det inträffade i Aktuellt och hur det kunde ha förhindrats, så menar jag:
    * Gralde, som är en intelligent och säkert också en empatisk person, borde känna sig själv tillräckligt väl att hon borde ha kunnat förutsäga att det fanns en risk att detta kunde hända och därför bett att få avstå detta ämne. SVT borde i högre utsträckning fortbilda sina anställda. Både i grundläggande teoretiska och praktiska färdigheter. Då hade Gralde med högre sannolikhet avsagt sig detta inslag.
    * SVT borde ha en bättre process för att identifiera möjliga inkompatibla kombinationer av ämnen och journalister.

    För att åter beröra frågan om processförbättringar så noterar jag att i Aktuellts löp denna kväll så hade inslaget rubriken ”Rubrik, Fördjupande mening med versal i början <00:00:0x". Felaktiga och missvisande rubriker är ett återkommande problem i Aktuellts sändningar och processen är således trasig.

    Av de programledare som jobbar på SVT Nyheter är det egentligen bara Anders Holmberg som är bra. Jag hoppas att han rekryteras till Kvartal så att de kan påbörja en satsning på rörlig bild.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.