Det kanske inte är så konstigt att Ryssland har infört sin censurlag om kriget

Av | mars 31, 2022

I dagens artikel lyfter SVT vidare information från amerikansk och brittisk underrättelsetjänst, som har syfte att få ryssarna att vända sig mot Putin.

Vad är problemet?

Ryssland införde för ett tag sedan en censurlag i landet, som innebär att folk och journalister inte får prata fritt om kriget. Anledningen sades vara att motverka västerländsk propaganda, och en sådan ser vi faktiskt tecken på idag.

Den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten lägger inte fram några belägg för sin information överhuvudtaget. Ändå för SVT vidare den som om den vore sanning. Jämför detta med när Ryssland påstod att Ukraina höll på med biologiska vapen. De hade inga belägg för detta, vilket SVT då var snabba med att påpeka. Men när väst lägger fram exakt samma typ av lösa anklagelser, eller obekräftad information, ja då har västerländsk media inga problem med att belägg saknas.

Grundproblemet här är att SVT och annan västerländsk media utgår ifrån att Ryssland ljuger och att väst talar sanning. Utifrån dessa premisser är det lätt för länder som USA och Storbritannien att ljuga och sprida falsk information. Nu säger inte jag att underrättelseuppgifterna nödvändigtvis är felaktiga, men medias inställning är det definitivt.

Vad skulle gjorts bättre?

Media borde ha samma inställning till väst som man har till Ryssland. Det vill säga att man borde utgå från att alla sidor försöker sprida propaganda (eftersom alla sidor har intresse att göra det), istället för att dela upp olika parter i onda och goda. När en sida sällan eller aldrig ifrågasätts är det klart att det blir betydligt lättare att sprida just propaganda.

Fundera på följande

Tro inte på någonting som sägs om kriget, såvida uppgifterna inte är bekräftade av folk på plats (med bilder och filmer), eller att både Ukraina och Ryssland bekräftar samma sak. Propaganda har varit en viktig del av alla krig i historien, för att få majoriteten av folket att vända sig mot fienden. Till exempel var det första som både Napoleon och Hitler gjorde att ta över medierna så att folket kunde matas med propaganda och stötta kriget.

Fria och oberoende medier är alltså viktiga, men inte samma sak som opartiska och sakliga medier.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vita-huset-putin-vilseledd-av-sina-radgivare
Källa: https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/nya-ryska-anklagelser-om-biologiska-vapen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.