SVT fortsätter gulla med kommunisten Sven Wollter

Av | april 1, 2022

SVT Kultur recenserar Sven Wollters sista film Dag för dag.

Vad är problemet?

Sven Wollter var kommunist fram till sin död 2020, men han har alltid behandlats betydligt mildare än valfri nazist. SVT Kultur hade förmodligen aldrig recenserat en film överhuvudtaget om en av huvudrollsinnehavarna varit en känd nazist. Hade det mot förmodan hänt hade de definitivt nämnt att han var nazist minst en gång, mer troligt hade de nämnt det flera gånger.

Dagens artikel är inte en engångsföreteelse. Svensk media, inklusive SVT, har konstant under lång tid behandlat kommunismen med silkesvantar. Man har sällan eller aldrig grävt i dess historia, och kommunistiska företrädare som Sven Wollter har inte fått en tiondel så mycket kritik för sin ideologi, som nazister fått för sin. Detta trots att kommunismen både har dödat fler människor, och är betydligt mer aktiv idag än nazismen (det finns inga nazistiska länder, men det finns flera rent kommunistiska länder).

I SVT-programmet ”Min sanning” från 2014 försvarar Sven Wollter både Stalin och Nordkorea, även om han tog avstånd från Stalins ”paranoida tid” och svälten i Nordkorea. Men det råder liksom ingen tvekan om var han stod politiskt.

Vad skulle gjorts bättre?

Kommunister förtjänar minst lika kritisk granskning och behandling som nazister. SVT och annan media har långt kvar tills de slutar särbehandla kommunister positivt.

Fundera på följande

Vad tror du det beror på att SVT och annan media konstant behandlar kommunister med silkesvantar? Varför granskar man dem inte mer?

Källa: https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-dag-for-dag-svt-kultur
Källa: https://www.svtplay.se/video/2549680/min-sanning/min-sanning-sven-wollter-sasong-6-avsnitt-6 (22:10)

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.