Det kan vara lurigt att skilja på fakta och åsikter (SVT)

Av | augusti 20, 2019

Du kanske tar för givet att det är lätt att skilja på fakta och åsikter, men jag ska visa hur svårt det kan vara. Kolla på SVT-artikeln jag länkar till. Artikeln innehåller en 60 minuter lång video om Trump och hans önskan om att köpa Grönland, gå igenom den och se om du märker vad som är fakta och vad som är SVTs ditlagda åsikter/tolkningar.

Kollat klart?

  • Videon börjar med att berätta att Trump vill köpa Grönland (fakta)
  • Kort historielektion om president Trumans dåtida planer på att köpa Grönland (fakta)
  • Danmark och grönlänningarna har avfärdat förslaget (fakta)

Efter dessa tre faktagenomgångar börjar man spekulera varför Trump skulle vara intresserad av Grönland. Spekulationer är inte fakta, ändå ägnar SVT halva videon åt just detta. Att diskutera olika anledningar kan folk göra själva, det borde inte skötas via skattefinansiering. Ett par av SVTs gissningar är dessutom formulerade tveksamt:

En teori är att utspelet är ett sätt att avleda negativ uppmärksamhet kring handelstullar och ekonomisk turbulens.
Därtill är Trump besatt av sitt eftermäle …

Den första är en ren gissning och för den andra får vi inte veta vem som beskrivit Trump som besatt. Men det är inte alltför svårt för mig att själv gissa att båda dessa citat härstammar från liberala nyhetskanaler i USA. Ska jag vara riktigt petig har de dessutom textat inkorrekt, eftersom texten återger att Trump ÄR besatt, medan rösten säger att han ”beskrivits” som besatt.

Som du ser är det små detaljer som smygs in. Fakta blandas med rena gissningar och åsikter. Därmed inte sagt att det SVT skriver inte stämmer, men public service borde hålla sig helt till fakta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/darfor-vill-usa-kopa-loss-gronland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.