SVT visar än en gång hur lätt ”information” blir ”propaganda”

Av | januari 8, 2022

SVT skriver två artiklar idag och svenskarnas klädkonsumtion.

Vad är problemet?

Det är uppenbart att artiklarna är menade att försöka ändra svenskarnas konsumtionsvanor. Först får vi veta hur fel vi i genomsnitt har om hur många plagg vi faktiskt använder, och sedan en artikel om hur vi ska konsumera kläder. SVT ska inte syssla med propaganda, det är inte deras uppgift. Dessa två artiklar hade passat bra på en privat blogg eller kanske på en ledarsida i en kommersiell tidning som är öppna med var de står någonstans politiskt.

Den stora skillnaden mellan information och propaganda är att propagandan vill få dig att agera på ett viss sätt, medan informationen är objektiv utan baktankar.

Vad skulle gjorts bättre?

Förse läsaren med saklig och objektiv information, inte propaganda i syfte att påverka till ett visst beteende.

Fundera på följande

Om SVT vill att folket ska göra som klimatexperterna säger, kan vi då inte lika gärna avskaffa demokratin och låta svenska myndigheter diktera allting? För vad händer om folket får bestämma, men agerar eller tycker ”fel” (enligt myndigheter och media)? Kolla vad som händer under pandemin just nu, till exempel. Flera länder har pratat om vaccinationstvång (dock inte Sverige), eftersom folket agerat ”fel”. Vill makthavare (där ingår media) ha demokrati egentligen, eller är detta styrelseskick bara OK så länge en majoritet av folket går att manipulera?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/garderobsillusionen-sa-fel-har-vi-om-vara-klader-1
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smart-och-hallbart-mode-kladvalet-paverkar-miljon-mer-an-du-tror

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.